in

“Aduan dalam sehari Setel” – Tindakan Pantas Air Kelantan (AKSB) pulihkan masalah air kot0r

ISU air sering terjadi di sesetengah kawasan, ia merusingkan penduduk,

Se0rang penduduk di sebuah daerah di negeri Kelantan, Azlin Ramli tel4h membuat satu hantar4n di Facebooknya bagi melahirkan rasa jutaan terima kasih kepada Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) kerana berjaya menyelesaikan masal4h air ‘kot0r’ di rumahnya dalam masa yang singk4t.

Berikut merup4kan hantar4n yang dibuatnya tersebut:

“Dengan ini sis menguc4pkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlib4t dalam menyelesaikan masal4h air di rumah sis. Lepas ni sis tak perlu dah angkut b4kul kain pegi dobi atau b4suh kat rumah parent.

Semua yang tol0ng vir4lkan isu, pih4k yang menyampaikan aduan, pih4k yang mempr0ses aduan sehingga ke pih4k yang menjal4nkan tugas. Semoga pahala mengalir ke dal4m akaun amal kalian seperti setiap titis air y4ng mengalir.

Akhir kata, jaman now lebih baik takd0k tok wakil darlpada takdok talip0n. Masal4h berzaman tak pen4h setel, dengan kuasa netlzen masal4h setel dal4m masa sehari. Rakyat tol0ng ses4ma rakyat.”

Sebelum ini, hantaran² viral yang dibuat olehnya penuh dengan rasa kes4l dan mar4h kerana bekalan air di rumahnya terlalu kot0r dan berwarna coklat pekat sehingga cadar dan ‘comforter’ yang dicucinya turut ros4k. Walau bagaimanapun, tind4kan profesional pekerja AKSB berjaya menyelesaikan masal4h tersebut dalam masa yang pant4s selep4s menerima aduan darinya.

Sumber: Azlin Ramli

What do you think?

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GIPHY App Key not set. Please check settings

    11 Tuduhan Ebit Lew Bakal Dibicarakan 27 September Depan – “Jika disabit kesal4han, boleh dipenj4ra selama 5 tahun atau d3nda ataupun kedua2nya”

    “Kongsi KatiI, Hanya Di Pis4hkan Dgn Bantal?” – Wanita bertudong kongsi Tip percutian bajet bersama kekasih undang kec4man ramai