in

“Alphard Aku JuuaI, Rummah 2 Tingkat Aku Juai. Kini Hanya TinggaI Di PPR MiIik Abah”- Luahan Adam Hamid

“Wah4i sahabat art1sku. Bukank4h kerajaan dah tol0ng kita. Tol0ng tangguhkan bay4ran pinj4man perum4han dan kereta…”

Demikian lu4han pel4kon Adam Hamid Jarnail yang meminta rakan artis sup4ya tid4k keterl4luan dal4m meminta b4ntuan dari kerajaan.

Adam yang pern4h berl4kon di dal4m lebih 30 buah drama, menasih4ti rakan artis sup4ya berp4da-pada kerana ramai lagi yang per1ukan bantuan kerajaan.

Bila dap4t payment, lupa diri..

“Bil letr!k pun diberi disk4un…Kita nak suruh tol0ng apa lagi! Survh bagi duit seti4p bulan? Mem4ng tak dap4tlah! Kerajaan Ayah pin pun takkan mampu nk bagi begitu”.

“Alph4rd Aku Ju̷aI, Rum̷ah 2 Tingk̷at Aku Juai. Kini Hanya TinggaI Di PPR MiIik Abah”- Lu4h̷an Adam Hamid
May 25, 2021 – by detikkiniviral

“Wahai sah4bat artisku. Bukank4h kerajaan dah tolong kita. Tol0ng tangguhkan bay4ran pinj4man perumahan dan kereta…”

Demikian luahan pel4kon Adam Hamid Jarnail yang meminta rakan artis supaya tidak keterl4luan dalam meminta bantuan dari kerajaan.

Adam yang pern4h berlakon di dalam lebih 30 buah drama, menasih4ti rakan artis supaya berpada-pada kerana ramai lagi yang perlukan bantuan kerajaan.

Bila dapat payment, lupa diri..

“Bil letrik pun diberi diskaun…Kita nak suruh tolong apa lagi! Suruh bagi duit seti4p bulan? Memang tak dapatlah! Kerajaan Ayah pin pun takkan mampu nk bagi begitu”.

“Kita sepatutnya dari dahulu perlu berjimat cermat, simpan duit, sebab kerja kita tak mcm org lain, kerja kita tiada gaji tetap”.

“Tapi kita lupa…asal masuk payment, butik LV yg kita jengah, sewa rumah ribu-ribu, pakai kereta mewah-mewah. Bila berlaku begini, kita nak salahkan kerajaan, tidak adillah wahai sahabat…” tulis Adam.

Merupakan kacukan Melayu-Cina-Pakistan, Adam juga pernah menyertai kebanyakan bidang seni lakon termasuk pernah menjadi pengurus produksi, penulis skrip dan akhirnya menjadi pengarah.

Pada Julai 2018, kisah Adam yang pern4h menjadi pengarah beberapa buah drama mendapat simpati ramai selepas bert4rung nyawa mel4wan jangk1tan kvman dalam paru-paru sekitar 2017.

“Alph4rd aku jual, rumah 2 tingkat aku jual”

Adam telah berkongsi kisah bag4imana nasibnya sebagai anak seni berubah 360 darjah kerana terp4ksa menjual segala harta.

“Aku s4kit 3 tahun, tak kerja, tak de pun kerajaan bantu, tapi syukur masih hidup.”

“Alphard aku jual, rumah 2 tingkat aku jual, aku sekarang hanya tinggal di PPR milik Abah”.

“Syukur rumah PPR pun dh beli tanpa hutang tahun 2010 dulu masa rezeki teng4h ada, walau tidak lagi mewah aku bahagia tanpa memikirkan hutang.

“Syukur juga ada produk sendiri Afskincare.my Miracle Serum Botox, itulah rezeki buat aku sara Ma, Abah dan bayar anak belajar di IPTs serta buat makan hari-hari walau tak banyak , tapi syukur Alhamdulillah.” akhiri Adam.

Tahun 2017, bermula zaman kej4tuhan Adam..

Terdahulu menerusi perkongsian pada Julai 2018, Adam, 47, mendedahkan dia pernah dimaklumkan peIuang untuk hidup amat tipis ekoran penyak1t tersebut.

” Pada 9 Julai 2017, saya dimasukkan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) kerana jangk1tan kuman pada paru-paru.

” K0ma selama 5 hari… Dan mengikut kata d0ktor peluang untuk saya hidup hanya 50-50, tetapi Alhamdulillah Allah lebih berkuasa di atas segala-galanya.

” Terima kasih Allah, memberi peluang buat hambamu ini kembali bernafas untuk kali kedua, mensyukuri segala nikmat untuk menjadi insan yang lebih baik dan untuk terus sujud kepada-Mu,” tulis Adam.

Info menarik tentang Adam Hamid Jarnail

Pelakon filem Pont1anak Harum SundaI Malam itu juga berkongsi foto-fotonya sepanjang menerima rawatan ketika itu.

Untuk rekod, Adam yang berasal dari Kelantan itu pernah mengarahkan drama fantasi seperti Duyung Aridinata, Sumpah Bunian dan Julia Juli Bintang Tiga.

Adam memulakan kariernya sebagai pelakon di dalam drama sitkom Sayang Di Sayang, di bawah Serangkai Filem pada usia 18 tahun.

Beliau menjadi penerbit filem ‘Cinta Terakhir’ dan pernah berlakon di dalam lebih 30 buah drama antaranya Kipas Anggun, Anak Teruna, Kalau Itu Takdirnya dan Rahsia Demi Rahsia.

Beliau juga membintangi filem-filem seperti P0ntianak Harum SundaI Malam 1, Aku No 1 dan Bujang Senang.

Beliau sudah mengarahkan lebih daripada 50 buah drama televisyen. Telemovie pertama arahannya ialah Cinta Penyair untuk slot RTM pada tahun 2001.

Sumber: lamanhiburan via transformasi

Kredit: Mediaportal

What do you think?

Written by My Gosip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    “Jangan risau kami masih berkawan lagi“ – 11 tahun hidup bersama Noh Salleh & Mizz Nina dah bercerai?

    [Video] Rider Fo0dpanda Minta izin tumpang solat di rumah,Gadis akui jatuh hati dengan rider terus ‘Cair’