in

“Banyak tu” – Dua aset PETRONAS ‘Bernilai’ dirampas waris Kesultanan Sulu. ini puncanya..

Dua aset PETRONAS diramp4s waris Kesultanan Sulu, ini punc4nya. Aset dua anak sy4rikat PETRONAS di Azerbaijan diramp4s oleh waris kesultanan Sulu, yang dikat4kan menuntut AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) daripada Malaysia, demikian menurut laporan Financial Times.

Peguam pih4k yang menuntvt, dilaporkan meramp4s aset PETRONAS yang didaft4rkan di Luxembourg, Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) dan Petronas South Caucasus, dengan nilai dilaporkan mencec4h lebih AS$2 bilion.

Peguam berkenaan berkata, bailif di Luxembourg meramp4s syarikat induk bagi pih4k pelanggan mereka.

Langk4h itu yang pertama kali dilap0rkan, adal4h sebahagian dar1pada tind4kan undang-undang yang dikemuk4kan pada 2017 oleh waris Sulu untuk mendap4tkan pamp4san terhad4p tanah di Sabah yang did4kwa tel4h dipaj4k oleh nenek moyang mereka kepada sebuah syarikat perdagangan British pada 1878.

Pada Mac lalu, penimbang tara di Perancis memutuskan bah4wa Malaysia, yang mewarisi obligasi perjanjian paj4kan apabila memperoleh kemerdekaan dar1pada Britain, mesti memb4yar waris berkenaan sebanyak AS$14.92 bilion.

Keturunan Sultan Sulu ter4khir, Sultan Jamalul Kiram II, menuntut juml4h amat bes4r sebagai pamp4san dar1pada Malaysia berikutan proses timbang tara.

Pada Mac lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dilap0rkan berkata, keputusan Mahkamah Arbitrasi Paris untuk Malaysia memb4yar pamp4san AS$14.92 bilion kepada pihak mend4kwa sebagai waris Sultan Sulu, adalah tid4k sah kerana tid4k berland4skan undang-undang.

Beliau berkata, keputusan yang ditet4pkan penimbang tara, Dr Gondoza Stampa itu sudah dibat4lkan dan tidak lagi sah dari segi undang-undang.

Pada 28 Februari lalu, agensi berita Sepanyol mel4porkan, Dr Stampa yang juga penimbang tara Sepanyol mengarahkan Malaysia membayar pamp4san kepada pihak mendakwa sebagai waris Sultan Sulu.

Malah, Malaysia did4kwa tid4k membayar wang pemis4h sejak 2013 dan dikat4kan melanggar Perjanjian 1987 yang ditandatangani Sultan Jamal Al-Alam, Baron De Overbeck dan Alfred Dent mewakili syarikat British Utara Borneo.

What do you think?

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GIPHY App Key not set. Please check settings

    [Video] “Laki siapa ni yang gigih sangat..” – Kant0i Pergi Kedai ‘Akak Air Buah’, Sanggup Tutup Plat Kereta Dengan Kain

    [Video] “Sini bro aku ceritak4n, bawa Iswara pun boleh dap4t awek spek bidadari,”