in

[Video] “Jangan bagi dia naik, Tolak je” – Lelaki kantoi berniat jahat, Gadis ini tahu bahasa mandarin siap cabar lelaki berniat jahat!

TERC1DUK – itu perkataan pa1ing sesuai untvk menggambarkan s!tuasi dia1ami seorang le1aki yang kant0i bern1at jahat terhadap se0rang wan!ta yang bo1eh memahami dan bertvtur bahasa Mandarin.

“Weh dia nak na1k tu to1ak je dia, jangan bag1 dia na!k,” kata le1aki tersebut dalam bahasa Mandarin kepada rakannya, merujuk kepada seorang wanita di k0lam renang.

Apa yang tidak d!sangkanya ada1ah, wan!ta tersebut, Syaza Amira Azahar, 28, sebenarnya fas!h bertutur dalam bahasa Mandarin.

“Saya bal1s cakap Mandarin… ha to1aklah, kenapa tak to1ak? Ka1au beran! to1aklah, jangan cakap je,” katanya, sambi1 menambah le1aki tersebut hanya menje1ing kepada rakannya sambil menahan ma1u.

Berk0ngsi k!sahnya dengan mStar, wan!ta yang mesra d!sapa sebagai Mia ini berkata, dia sebenarnya mendapat pend!dikan awal di sekolah Cina.

“Saya d!hantar be1ajar bahasa Mandarin sejak umur lima tahun, saya d!hantar ke tadika Cina, jadi saya cepat tangk4p and cepat be1ajar, sebab tu bila masuk seko1ah rendah, saya tak kekok.

“Masa seko1ah rendah du1u saya seko1ah Seko1ah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Semambu, Kuantan, Pahang tapi saya tak teruskan seh!ngga ke seko1ah menengah sebab saya dapat 5A masa UPSR

jadi saya dapat tawaran masuk seko1ah kluster, ia!tu Seko1ah Sultan Abu Bakar, Kuantan,” katanya yang bekerja sebagai content moderator T!kTok Malaysia.

Berk0ngsi penga1amannya di sekolah, Mia mengakvi berdepan dengan kesuk4ran untuk mencari kawan pada mu1anya, namun lama ke1amaan berjaya mendapat sahabat kar!bnya sendiri.

“Du1u agak susah nak adapt sebab tak ramai Melayu, kebanyakan murid Cina hanya kawan sesama mereka, tapi nasib ba!k lama kelamaan saya dapat sesuaikan diri dan akhirnya saya dapat kawan

serta kawan ba!k sendiri.

“Cuma sekarang kami dah l0st contact.

“Satu lagi penga1aman sekoIah Cina ni adalah, cikgu dekat situ memang garang dan tegas bab kerja sekoIah,” katanya yang kini menetap di Kuala Lumpur.

Menurut Mia, selain mempunyai kelebihan untuk mengetahui jika terdapat lndividu atau kumpulan yang mengumpat tentang dirinya, kebolehannya berbahasa Mandarin juga memudahkan dia

mencari peluang pekerjaan.

Bagaimanapun Mia mengakui sudah tidak boleh membaca tulisan Mandarin memandangkan dia tidak berlatih untuk mengasah kemahiran tersebut.

“Bahasa Mandarin ni kita memang kena praktis sebab kalau tak memang boleh lupa, saya dah tak boleh membaca sebab tak buat latihan, cuma boleh baca sikit je.

“Kini saya hanya boleh bertutur dan faham bahasa Mandarin sahaja.

“Saya selalu tengok drama Cina dekat YouTube, lepas tu tengok TikT0k Education mengenai bahasa Cina supaya saya tidak lupa,” kongsinya.

Sumber: mstar

What do you think?

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Rakyat Nak Tengok Anak menteri Divaks!n, Masuk TV Dulu” – Catriona Ross

    Suami dik!ra dayus jika ikut trend ‘Unboxing Pasangan Ma1am Pertama’ – Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri