in

[Video] Niat Janna Nick bina pusah Tahfiz dipertikai netizen, Janna Nick minta pendapat Netizen persoal halal har4m rezeki artis, Nasihat padu Pu Syed

NIAT baik pel4kon Janna Nick untuk membina sebuah pus4t tahfiz dan anak yatim mengund4ng pertik4ian da1am kalangan netizen.

Mereka mempertikai.kan sama ada bo1eh atau tldak Janna meneruskan niatnya itu dengan menggun4kan duit hasil t!tik pel0hnya sebagai anak seni.

Menj4wab pers0alan ter.sebut, pen.dakwah bebas PU Syed atau nama sebenar.nya Syed Mohd Bakri Syed Ishak, 40, ber.kata bahawa manusia tldak ber.hak menilai tentang ha1al dan har4m pendap4tan seseorang.

Ma1ah, PU Syed menyok0ng tind4kan aktres itu da1am me1akukan amal keb4jikan sebegini.

“Pertamanya kita patut ber.syukur go1ongan artis mu1a sed4r untuk membuka temp4t pengajian al-Quran. Nabi Muhammad SAW ada menyebut sebaik-baik kamu ada1ah orang yang be1ajar dan mengaj4r al-Quran. Orang yang membina temp4t juga termasuk dalam gol0ngan ter.sebut.

“Asasnya dia buat kerana Allah dan bukan untuk mend4pat nama. Dia juga membuka pe1uang kepada masyarakat untuk menyumb4ng dan mengumpul pahala.

“Bukan bidang kita untuk mempertikai.kan hasil kerja dia. Niat dia hend4k buat perkara itu sang4t baik dan kita harus beri sok0ngan. Semoga niat ter.sebut akan mengub4h hidup dia dan juga sahabat-sahabat yang lain,” katanya kepada mStar.

Kita kini hidup dalam masyarakat netizen yang mudah mengeluarkan fatwa tanpa ilmu

Ter.dahulu, Janna, 27, berk0ngsi satu hantaran di laman Instagram mi1iknya ber.tanya pend4pat orang ramai adak4h duit hasil kerjanya selama ini adalah satu sumber yang haram.

Sebe1um ini, Janna me1uahkan hasrat untuk membina sebuah pusat tahfiz yang diberi nama Kompleks Tahfiz & Anak Yatim Nurul Jannah di Kampung Bukit Kechil, Simpor, Kedah.

Melihat kepada k0men-k0men negatif terhadap usaha tersebut, PU Syed berharap agar netlzen bertenang dan bersikap lebih matang.

“Kita kini hidup dalam masyarakat netlzen yang mudah menge1uarkan fatwa tanpa ilmu. Orang hanya menilai darlpada latar belakang seseorang itu dan boleh bercakap apa sahaja daripada sudut zahir.

Janna bertanya pendapat ramai tentang sumber pendapatan sebagai artis.

“Mungkin per.buatan Janna ini untuk berhijrah dan dia sebagai seorang public figure boleh menarik ramai lagi orang untuk melakukan perbuatan yang sama.

“Kepada netizen… bawal4h bertenang. Ka1au benda buruk nak kec4m, takkanlah perkara baik begini pun nak kec4m juga.

“Kita kena berfikiran mat4ng. Apa yang dia nak lakukan ada1ah per.kara halal. Me1ahirkan orang-orang yang menghafal al-Quran itu adalah besar ganjarannya,” jelasnya.

“L0nggarkan Sedikit Pakaian, Kesian Dekat Abang Dan Adik Tahfiz” – Netizen Tegur Cara Berpakaian Janna Nick

Sebelum ini, pelakon dan penyanyi p0pular, Janna Nick ada berkongsikan kepada peminat mengenai perancangannya untuk membina sebuah pusat tahfiz di di Kampung Bukit Kechil, Simpor, Kedah.

Memilih Lokasi Di Tempat Membesar.

Menurut perkongsian di Harian Metro, Janna memilih lokasi di Kampung Bukit Kechil kerana di situ merupakan tempat dia membesar selain memberi kepercayaan penuh kepada AJK masjid yang sememangnya ahli keluarga sendiri.

Janna berkata, pusat tahfiz yang diberi nama Kompleks Tahfiz & Anak Yatim Nurul Jannah itu menelan kos kira-kira RM6 juta.

Berk0ngsikan Perkembangan Pusat Tahfiz

Meninjau di Instagram Janna, ke1ihatan Janna ada membuat lawatan ke tap4k pembinaan pusat tahfiz yang merup4kan tempat ke1ahirannya itu.

Menurutnya lagi, setak4t sekarang k0s yang sudah dike1uarkan berk4t sumbangan orang ramai ada1ah RM400,000 meliputi pembelian tanah seluas kira-kira 8,000 meter persegi dan tambak tanah.

Netlzen Teg0r Cara Ber.pakaian.

Di ruangan k0men, kelihatan netizen mengucapkan syukur dan mendoakan supaya proses pembinaan pusat tahfiz tersebut berja1an dengan lanc4r.

Namun ada juga netlzen yang menegur cara pemakaian Janna yang dikat4kan sedikit ketat ketika membuat law4tan tersebut dan agak tidak sesuai dengan situasi.

Sekadar info, menurut Janna, sebaik sasaran kutipan dicapai pusat tahfiz dan anak yatim itu dijangka siap dalam tempoh dua tahun.

Biodata

 1. Pemilik nama penuh Nurul Jannah binti Munir.
 2. Lahir pada 1 Jun 1995 di Sungai Petani, Kedah, Malaysia. Berumur 24 tahun (2019).
 3. Berketinggian 1.65 meter.
 4. Anak kedua darlpada empat adik-beradik. Abangnya, Mohamad Firdaus, manakala dua adik perempuannya ialah Nurul Balqish dan Nur Iris Rose Sofiea.
 5. Sepupunya, Adam Lee juga merupakan pelakon.
 6. Berdarah kacukan Cina, Pakistan dan Thai.
 7. Sewaktu kecil, beliau pernah tinggal di Amsterdam, Belanda selama tiga tahun.
 8. Kediamannya kini terletak di Kuala Lumpur.
 9. Memulakan karier seni di usia sekitar 5 hingga 7 tahun sebagai model iklan komersial dan video korporat.
 10. Bekas pelajar Maktab Rendah Sains MARA Pendang, Sekolah Menengah Kebangsaan Convent Bukit Nanas dan Sekolah Menengah Kebangsaan Danau Kota.
 11. Sewaktu zaman persekolahannya, beliau aktif dalam pasukan sorak serta gemar memasuki pertandingan nyanyian.
 12. Berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
 13. Pernah ditawarkan menyambung pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Arau, Perlis, namun menolak kerana ingin memberikan tumpuan kepada kerjaya lakonan yang diceburi.
 14. Mula aktif dalam dunia hiburan sejak tahun 2012.
 15. Merupakan pelakon, model, penyanyi dan pengacara.
 16. Lakonan pertamanya menerusi telefilem Cinta Vlog, membawa peranan sebagai Risa, watak pembantu di sisi teraju utama, Aliff Aziz dan Wawa Zainal.
 17. Pernah membintangi filem Kimchi Untuk Awak dan Kerja Kahwin. Juga telefilem, antaranya Sayang Suria, Mek Kelate, Tangisan Izara, Di Pintu Syurga, Trauma dan Enam.
 18. Termasuk drama Jodoh, Kasih Berbisik, Syurga Nur, Kau Aku Kita, Jawatankuasa Kampung Kalut (J.K.K.), Biar Aku Jadi Penunggu, My Coffee Prince, Isteri Untuk Diiktiraf dan banyak lagi. Tidak ketinggalan teater Zombie La La La.
 19. Pemegang trofi Aktres Pilihan (drama Kau Aku Kita) dan Pasangan Pilihan (bersama Saharul Ridzwan) di Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur 2016, Pelakon TV Wanita Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-30, Pelakon Wanita Sensasi di Anugerah Telenovela 2017 dan Aktres Pilihan (drama Biar Aku Jadi Penunggu) di Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur 2018.
 20. Sebagai penyanyi, beliau memperjuangkan genre muzik Pop dan R&B.
 21. Pernah merakamkan single Mungkin Saja (OST Suami Tanpa Cinta) dan Akan Bercinta (OST My Coffee Prince).

Sumber: mstar & murai.my

What do you think?

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  [Video] “Memang patut kena mar4h” – Kedai Barangan E1ektr0nik Terkenal ‘Kant0i’ Jual Barang ‘Sec0ndhand’ Dek4t Pelanggan.

  [Video] “Budak lagi dah pikir masa depan…” Ramai kagum budak perempuan Ini beli emas guna duit raya sendiri