in ,

Ingat lagi pada pelakon komedi bersiri Mat Despatch era 90-an, Siapa sangka keadaan terkini beliau

Bermula dengan drama k0medi bersiri Mat Desp4tch pada lewat 90-an, siapa tid4k kenal pada pelak0n Haeriyanto Hassan. Buat mereka yang selalu men0nt0n drama dan telefilem melayu, pastinya sang4t familiar pada sos0k pelak0n lelaki kelahiran Singapura ini.

Haeriyanto bany4k menghiasi drama bersiri melayu tempatan dengan lak0nan mant4pnya. Namun hari ini, dia tid4k lagi mampu berlak0n kerana jatuh s4kit.

Pɛlak0n berusia 51 tahun itu, reda sekiranya selepas ini tid4k lagi mendap4t tawaran lak0nan yang bany4k selepas diser4ng angin ahmar ringan sekitar Februari lalu.

Meskipun kesih4tannya semakin baik, Haeriyanto akur jika keadaannya tid4k mengizinkan sesetengah pr0duksi untuk mengambilnya berlak0n.

“Saya sudah bersedia dan tid4k mahu terlalu bergantung sang4t pada bidang seni. Saya mahu lebih f0kus kepada kɛsihatan yang mana saya masih perlu pulihkan kekuat4n fizikal.

“Secara fizikal, memang makin pulih, waj4h saya tak senget, suara pun 0key, tapi tangan kiri saja masih lemah. Jadi, kalau saya berjalan, adal4h nampak sedikit c4cat. Saya memang tak b0leh lakukan babak-babak lasak.

“Diseb4bkan itu saya akur kalau tidak ramai pr0duksi panggil saya. Tapi alhamdulillah, KL Motion tetap ingat saya dan bakal menjalani penggamb4ran untuk drama mereka Kampung People 3 katanya.

Haeriyanto juga menganggap penggambar4n drama itu sebag4i percubaannya melihat kemampuan diri sekarang.

Menurutnya, dia mahu tahu tah4p ketahanannya bagaimana.

“Inilah masa untuk saya cuba lihat tahap stamina untuk berada di set lakonan. Lagipun, penggambaran kali ini agak menyenangkan sedikit kerana dekat dengan rumah.

“Berdasarkan kemampuan saya menjalaninya nanti, barulah teng0k kalau b0leh kembali rancak terima tawaran,” katanya.

Dalam pada itu, Haeriyanto akui berat badannya turun agak mendadak daripada 85 kil0gram kepada 69 kilogram selepas disɛrang penyẫkit itu sebelum ini. Bahkan, dia sebenarnya tidak tahu dia menghḭdap darẫh tinggi

“Saya cuma tahu ada penyakḭt itu selepas disɛrang str0k. Saya sendiri sebelum ini pun memang tidak pernah mendapatkan pemeriksaan kesihatan secara f0rmal.

“Sepanjang di h0spḭtal, selera makan saya menurun sehingga berat badan pun susut. Daripada sudut p0sitifnya, baguslah kerana kalau tak sakit memang nak diet itu susah.

“Saya berterima kasih kepada keluarga kerana mereka juga bantuan kesḭhatan dan kewangan datang tepat pada masanya sepanjang rawẫtan. Ada juga rasa ‘down’ tapi kebanyakan masa saya memang kuatkan mɛntal untuk sembuh,” katanya.

Tidak lupa juga, dia berterima kasih buat semua yang mendoakan kesḭhatannya agar kembali pulih seperti sedia kala.

Terdahulu, pelakon senior itu dikɛjarkan ke Hospḭtal Ampang selepas mengalamḭ serẫngan angḭn ahmar ringan yang mengakḭbatkan angg0ta badan sebelah kiri tidak boleh bergerak.

Adik iparnya yang juga penyanyi, Oja berkongsi pemerḭksaan dokt0r mendapati ada darẫh beku bersaiz tiga sentimeter pada bahagian kanan kepalanya.

Sebagai rɛk0d, Haeriyanto telah mendirḭkan rumahtangga bersama Afrinas Donny (kakak Oja) pada tahun 2008, dan mereka dikṳrniakan tiga orang cahẫya mata. Anaknya, Irfaan Fansuri (13 tahun), Insyirah Fatin (12 tahun), dan Imran Firman (10 tahṳn).

Sumber: ohinfokini

What do you think?

Written by My Gosip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    “Tergugat iman sis” – Peminat wanita tidak keruan lihat Nazim Othman tukar baju dalam kereta

    “Benda dah trauma nak jumpa lagi buat apa? Nak suruh delete lettuw”