in ,

Macam ni proses bawa turun may4t dari gunung Everest, Terkejut lihat kegigihan malim gunung dukung may4t netizen mahu tahu Kos upah yang dibayar

Bila berlakunya tragedi atau pertolongan lainnya di kawasan pergunung4n, nama ‘malim gunung’ sering menj4di viral dan popul4r kerana keber4nian, ketab4han dan kegag4han mereka dalam tugas-tugas tertentu.

Mungkin ram4i yang tid4k mengetahui bahawa malim bermaksud guru, pengaj4r, pemberi panduan atau pembimbing. Sebelum perkat4an ‘guru’ iaitu k0sakata serapan dari bahasa Sanskrit dipak4i, ‘malim’ adal4h perkataan Melayu lama untuk pr0fesion yang sama.

Pendek kata, malim ini merup4kan pekerjaan mulia, ia pr0fesion yang tinggi dan dih0rmati. Malim bahtera bertugas sebag4i penunjuk arah dan jurupandu kepada 0rang-0rang di kap4l manakala malim gunung pula ialah jurup4ndu kepada pendaki-pendaki di gunung.

Terdahulu nama Malim Gunung Kinabalu tel4h menarik perhati4n masyarakat dunia kerana peng0rbanan mereka menyelam4t pendaki yang terkand4s di gunung tertinggi di Asia Tenggara, selep4s berl4kunya gempa bumi.

Baru-baru ini, tul4r sebuah vide0 se0rang malim gunung yang sed4ng mendukung may4t pendaki Gunung Everest.

Umum menget4hui bahawa baru-baru ini rakyat Malaysia dikejutk4n dengan berita kemati4n se0rang pendaki pr0gram Malaysia Everest 2023 (ME 2023) meninggal dunia selepas terj4tuh ketika mel4kukan pendakian di gunung tertinggi dunia itu.

Awang Askandar Ampuan Yaacub, 55, dis4hkan meningg4l pada jam 10.30 pagi tadi waktu Nepal (12.45 tengahari waktu Malaysia) ketika sed4ng menerima rawatan lanjut di Kem 4.

Memetik lap0ran berita, proses membawa turun jenazah pendaki Malaysia Everest 2023 (ME 2023) Leftenan K0lonel (PA) Awang Askandar Ampuan Yaacub, disambung, hari ini.

Menurut sumber, jenazah sep4tutnya dibawa turun semalam n4mun diseb4bkan masal4h cuaca terp4ksa ditangguhkan dan masih berada di kem empat (8,000 meter dari aras laut).

Menurutnya, salji setebal 0.30 meter di permukaan pergunung4n menyeb4bkan sukar untuk berger4k kerana jenazah Awang Askandar, 56, terp4ksa diusung.

Menjeng4h ke ruang4n k0men, rata-rata warganet ingin menget4hui berapak4h bayar4n yang diterima 0leh malim gunung yang diberi tanggungjaw4b membawa pulang jenazah dengan kesukar4n darjah ketinggian gunung tersebut.

Bagaimanapun 0rang ramai digesa menghentik4n penyebar4n vide0 memap4rkan pr0ses membawa jenazah did4kwa pendaki Awang Askandar seperti yang tul4r di media sosi4l pada Selasa.

Pih4knya menafikan vide0 yang tular itu adalah pr0ses membawa turun jenazah Awang Askandar kerana ia baharu bermula hari ini dan dijangka tiba di kem dua pada sebel4h malam.

Menurutnya, tiada liputan internet di kem empat sehingga kem dua dan beberapa vide0 yang tul4r itu juga sud4h siap disunting termasuk berlatar belakangkan muzik.

“Vide0 yang tular itu mungkin membabitkan pr0ses membawa turun pendaki lain yang berdepan masal4h kesihatan dan setakat ini pihak kami tidak menerima sebarang vide0 proses membawa turun jenazah daripada malim gunung.

“Semua pihak perlu mengh0rmati sensitiviti ahli keluarga Allahyarham Awang Askandar yang masih dalam kesedih4n,” katanya ketika dihubungi pada Selasa.

Azim dalam pada itu berharap semua pihak menghentikan sebarang penyebaran video yang tular berkaitan perkara itu.

Allahyarham Awang Askandar meninggal dunia Jumaat lalu selepas berdepan masalah kesihatan pada ketinggian 8,000 meter dari aras laut kira-kira 20 minit untuk menawan puncak Everest.

Sumber: Murai

What do you think?

Written by My Gosip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Berat badan susut, kurang selera makan, Pelakon Sherry Ibrahim tampil dedah perkara sebenar..

    Baru2 ini kec0h dakwa pengacara suka berpantun langg4n pel4c*r dan mak ny4h, netizen mula teka siapa dia!